Diemens Blok in de klimaatmars op 6 november 2021
Impact van klimaattop Glasgow: teleurstelling of een stap in de goede richting? We waren voorzichtig optimistisch, in de eerste week van de klimaattop. De conferentiegangers in Glasgow leken de gevolgen van de dramatische opwarming van de aarde onder ogen te zien. Zij leken de druk van de massale demonstraties te voelen. Zij leken gevoelig voor de dramatische situatie van kwetsbare eilanden, waar het water al letterlijk tot de knieën reikt. Twee positieve punten Het Glasgow-pact bevat twee voor het klimaat positieve zaken. Het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is aangescherpt. In Parijs werd afgesproken de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden en te streven naar 1,5 graad. InGlasgow is duidelijk geworden dat die 1,5 graad het minimaal noodzakelijk is. Nog maar een half jaar geleden wilden China en de olieproducerende landen niet in mee in het maximum van 1,5 graad opwarming. In Glasgow gingen ze om. Belangrijker nog dan deze beloften over maximale temperatuurstijging aan het eind van 2021, is de afspraak dat de landen met nieuwe, aangescherpte CO2- doelen moeten komen. Jaarlijks wordt de uitvoering daarvan besproken. Te beginnen in de volgende klimaattop die over een jaar in Egypte wordt georganiseerd. Dan gaat het niet meer alleen om voornemens en doelen, maar om behaalde resultaten. | Teleurstellend Tot zover de uitkomsten die ons voorzichtig optimistisch stemmen. De rest van het Glasgow-pact is ronduit teleurstellend. Over de uitfasering van fossiele brandstoffen zijn vage afspraken gemaakt. Harde toezeggingen over financiële ondersteuning aan armere landen –voor hulp bij de omschakeling naar een duurzame economie – bleven uit. Een fonds voor financiële compensatie aan armere landen van schade door droogte en overstromingen komt er niet. Terwijl zij het minst vervuilen en de meeste schade lijden. Slotverklaring Er ligt een slotverklaring die door 197 landen is ondertekend. Het belang daarvan moeten we niet onderschatten. ‘Natuurlijk hadden we meer gewild maar tel je zegeningen’, zei Timmermans. Guterres stelde dat klimaattop nummer 27 volgend jaar in Egypte nu begint. Zoals een ervaren onderhandelaar het formuleerde: ‘De klok tikt, wij zijn de klok.’ KlimaatAlarm Diemen gaat de druk op de ketel opvoeren– landelijk en in de gemeente Diemen. |
Diemens Blok in de klimaatmars op 6 november 2021 Zaterdag 6 november deden meer dan 40.000 mensen mee aan de Klimaatmars! Zowel op straat als online werd een sterke boodschap uitgedragen: we zijn klaar voor eerlijk, ambitieus klimaatbeleid. we blikken terug op 6 november en we geven informatie over wat er nu komen gaat. | De Klimaatmars Van het Diemer blok in beeld Creatieve protestbordjes, kleurrijke outfits, strijdbare banners: het is allemaal vastgelegd op foto en video!
|
Een Diemens Blok in de klimaatmars op 6 november 2021
foto's van de landelijke klimaat coalitie
kijk op Instagram, Facebook en op Flickr.
Kijk hier naar de aftermovie van de grootste klimaatmars ooit in Nederland
De vervolgstappen van de Landelijke Klimaat Coalitie
Hoe verder na de Klimaatmars?
We bouwen verder aan de klimaatbeweging en komen op deze manier met een groeiend aantal mensen in actie voor een leefbare planeet.
Op de website hebben we alvast onze vervolgstappen op een rijtje gezet. Om je een idee te geven, hier een paar dingen die deel zijn van het lijstje: